STUDÉR STØJ

Lær mere om akustik

Klik på et emne nedenfor og find ud af, hvorfor god akustik i hverdagen er så vigtigt.

Hvordan støj opstår

Støj i hverdagen

Støj opstår når vi snakker sammen, lytter til musik, arbejder, eller laver andre normale dagligdags ting, i et rum som ikke er akustikreguleret.

Dette er over de seneste år blevet værre og værre på grund af måden moderne hjem er bygget og indrettet på. Hårde overflader som ofte er brugt til loft, vægge, og gulve nu til dags reflekterer lyden frem og tilbage mange gange, hvilket gør efterklangstiden længere, hvilket skaber støj.

Oveni de hårde overflader, så møblerer vi også generelt anderledes med færre møbler, gardiner, og gulvtæpper, hvilket normalt kan absorbere noget af lyden og dække de hårde overflader til.

Forebyg støj

Hvad kan man gøre

Der er forskellige ting, som er med til at absorbere lyd. Både møbler, gardiner og tæpper er med til at dæmpe en rungen i rummet. Du kan også få særlige akustikbilleder, der dæmper støjen, du kan hænge på væggen.

I f.eks. et stort køkken-alrum med højt til loftet og hårde overflader skal der nok mere til at regulere akustikken – f.eks. er det en mulighed med vægplader, loftsplader eller særligt lydpuds, der absorberer lyden.

Der er forskellige løsninger, men pladerne kan f.eks være mineraluldsplader eller træbeton. Det kan også være en perforeret gipsplade med mineraluld bagved.

Ulempen ved fliser/klinker på gulv

Køkkener og badeværelser i moderne hjem

Flise- eller klinkegulve er hårde overflader, som absorberer mindre lyd end eksempelvis træ eller linoleum.

Problemer med rungen og dårlig lyd opstår typisk, når der er flisegulve i køkken-alrummet, særligt i moderne huse, hvor der også er højt til loftet og/eller store vinduespartier og dermed mange kvadratmeter hård overflade, som giver dårlig akustik.

I det moderne køkken-alrum “mangler” der som regel bløde møbler som sofa og gulvtæpper, mens der udover fliser på gulvene også kan være fliser på vægge og andre hårde materialer som f.eks. et stort køkkenbord, der er med til at forværre lydoplevelsen.

Støj på skoler og børnehaver

Akustikregulering i undervisningen

Trivslen i et klasselokale bliver langt større når der bliver sat akustiklofter op. Akustikregulering gør, at elever er mere opmærksomme, og larmer mindre, hvilket giver en bedre indlæring. Selvfølgelig gør det også læreres job meget bedre. 

Når der er en lang efterklangstid, så hæver man sin stemme uden man tænker over det. Dette gør man dels for at kunne høre sig selv, og dels for at være sikker på at andre kan høre hvad man siger.

I børnehaver og vuggestuer er de ansatte udsat for specielt meget støj, på grund af alderen på børnene, hvilket giver stress og hovedpine. Hvis det er rigtigt slemt, kan man udvikle tinnitus og få nedsat hørelse.

At forbedre akustikken ville være med til at afvikle disse ting.

SE CASEN
Hvorfor akustikregulering er vigtigt for alle

Støj påvirker alle

Støjgener kan føre til hovedpine, dårlig søvn, forhøjet blodtryk, højere risiko for hjertekarsygdomme, m.m. Derudover kan man ved længere tids støjpåvirkning få problemer med koncentration og indlæring.

Dårlig koncentration skyldes, at man bruger kræfter på at forsøge at høre hvad der bliver sagt, i stedet for at koncentrere sig om den opgave man er i gang med.

Udsættelse for kontinuerlig støj giver også høj risiko for at du får stress. Dette sker for både børn og voksne. Med akustikregulering gør du lyden bedre i rummet hvilket reducerer risikoen for gener, og forbedrer din livskvalitet og skaber trivsel på din arbejdsplads eller i dit hjem.

BLIV RINGET OP