STUDÉR STØJ

Hvordan opstår støj?

Støj opstår når vi snakker sammen, lytter til musik, arbejder, eller udfører andre normale dagligdags ting, i et rum som ikke er akustikreguleret.

Dette er over de seneste år blevet værre og værre på grund af måden moderne hjem er bygget og indrettet på. Hårde overflader som ofte er brugt til loft, vægge, og gulve nu til dags reflekterer lyden frem og tilbage mange gange, hvilket gør efterklangstiden længere, hvilket skaber støj. Udover det møblerer vi også generelt anderledes med færre møbler, gardiner, og gulvtæpper, hvilket normalt kan absorbere noget af lyden og dække de hårde overflader til.

Forebyg støj

Der er forskellige ting, som er med til at absorbere lyd. Både møbler, gardiner og tæpper er med til at dæmpe en rungen i rummet. Du kan også få særlige akustikbilleder, der dæmper støjen, du kan hænge på væggen. Men i et rum med som fx et stort køkken alrum med højt til loftet og hårde overflader, skal der nok mere til at regulere akustikken – fx er det en mulighed med vægplader, loftsplader eller særligt lydpuds, der absorberer lyden.

Der er forskellige løsninger, men pladerne kan fx være mineraluldsplader eller træbeton. Det kan også være en perforeret gipsplade med mineraluld bagved.

Ulempen ved fliser/klinker på gulv

Flise- eller klinkegulve er en hård overflade, som absorberer mindre lyd end eksempelvis træ eller linoleum.

Problemer med rungen og dårlig lyd opstår typisk, når der er flisegulve i køkkenalrummet, særligt i moderne huse, hvor der også er højt til loftet og/eller store vinduespartier og dermed mange kvadratmeter hård overflade, som kan give dårlig akustik. I det moderne køkkenalrum “mangler” der som regel bløde møbler som sofa og gulvtæpper, mens der udover fliser på gulvene også kan være fliser på vægge o.l. og hårde materialer som fx et stort køkkenbord, der er med til at forværre lydoplevelsen.

Støj på skoler og børnehaver

Trivslen i et klasselokale på en skole bliver større når der bliver sat akustiklofter op. Det giver den effekt, at skoleeleverne bliver mere opmærksomme, og larmer mindre. Dette giver en bedre indlæring. 

Når der er en lang efterklangstid, så hæver man, uden at man tænker over det, sin stemme. Dette gør man dels for at kunne høre sig selv, og dels for at være sikker på at andre kan høre hvad man siger.

I børnehaver er de ansatte udsatte for meget støj, hvilket kan give stress og hovedpine. Hvis det er rigtigt slemt, kan man udvikle tinnitus og få nedsat hørelse.

At forbedre akustikken ville være med til at afvikle disse ting.

Klik på knappen herunder for se at en case fra en børnehave!

SE CASE
Hvorfor er akustikregulering vigtigt for mig?

Støjgener kan føre til hovedpine, dårlig søvn, forhøjet blodtryk, og en højere risiko for hjertekarsygdomme. Derudover kan man ved længere tids støjpåvirkning få problemer med koncentration og indlæring. Dårlig koncentration skyldes, at man bruger kræfter på at forsøge at høre hvad der bliver sagt, i stedet for at koncentrere sig om den opgave man var i gang med.

Udsættelse for kontinuerlig støj giver også høj risiko for at du får stress. Dette kan ske for både børn og voksne. Med akustikregulering gør du lyden bedre i rummet hvilket reducerer risikoen for stress, og forbedrer din livskvalitet på din arbejdsplads eller dit hjem.